Teenagere

Jeg brænder for vore teenagers. De er vores fremtids ”guld” – dem skal vi passe godt på.
Præstations-stress, angst, generel uro, indsovnings- og søvnproblemer, spiseproblemer, depressive perioder, tics, trækninger og lyde er desværre mere og mere aktuelle udfordringer blandt vore teenagere. Det kan der være mange årsager til.

Frontallaps kollaps

I teenage årene står de meget åbne, trods ”frontallaps-kollaps” og dertilhørende mærkværdig både opførsel, døgnrytme osv. Det er derfor godt givet ud, at man ikke venter for længe med at række ud efter støtte og backup til dem, hvis de ikke har det godt.

Ofte foranlediges stress, uro og angst af situationer eller episoder som barnet har oplevet som utrygt. Der kan have været oplevelser hvor selvværdet har lidt et lille knæk. Der kan være større traumer med i bagagen af forskellig karakter. Uanset hvad kroppen og sindet bærer på, finder det ofte vej ud af systemet – sladrer så at sige. Det kan være forklædt som de nævnte problematikker fx præstations-stress, angst, generel uro, indsovnings- og søvnproblemer, spiseproblemer, depressive perioder, tics, trækninger og lyde.

Selvværdet kan “re-bootes”

Måske tænker du, at dit barn aldrig har oplevet noget utrygt, eller noget som burde have påvirket selvværdet negativt. Hvorfor det kan være svært at forstå, hvis de pludselig ikke har det rigtig godt.
Kroppen fortæller altid en historie. Alt hvad vi har oplevet, bliver lagret i muskelvæv, bindevæv, nervevæv og mentalt. Når din teenager går i kropspsykologisk terapi hos mig, dykker vi ned i kroppen, og forsøger at finde ud af hvad den fortæller med sine eksempelvis tics, lyde eller uro.
I teenage årene er der de bedste muligheder for at ”omkode” kroppens og sindets hukommelse, lagring og læring fra barneårene.
Det betyder fx, at hvis der er noget der har hæmmet dem, eller som de har haft svært ved, som kan have påvirket selvværdet, kan dette ”re-bootes” og kodes om. Således at de ikke går ind i fremtiden med en negativ historie om at være sig i verden.

Teens er fabelagtige til at (gen)skabe kontakt med kroppen

Teenagers er fabelagtige til at (gen)skabe kontakt med kroppen. De er meget hurtigere end voksne til at sanse kroppen. Både energiflow, energi generering og den ro man kan skabe ved forskellige kropspsykologiske øvelser og bevægelser. De er også hurtige og ofte mere åbne på, at møde de følelser som kommer op, når vi bevæger kroppen. Forstå hvad det kan være de er vant til at holde inde og nede, som så kommer ud som fx tics, lyde eller uro/angst.
Jeg har erfaring med, at den glæde og pondus der følger med, når vi bruger kroppen, den forplanter sig til sindet og humøret. Det at de unge kan mærke at kroppen, DEN er de dus med og at den er ret awesome, giver en oplevelse af at ”det her – det har jeg styr på”.

De fede og de lede transmitterstoffer & how to hack them

Den kropsoplevelse og pondus aflæses tydeligt både i den måde de kommer frem med sig selv på, tonehøjde og toneleje i stemmeføringen samt energiudstrålingen fra ansigtsmimik og kropssprog.
Når jeg arbejder med teenagere, dykker vi ned i kroppens underfundige univers; både mærker hvad den kan, og hvordan vi med bevægelse kan påvirke hormoner og transmitterstoffer. Jeg kalder dem ”de fede og de lede” transmittere.
Vi træner hvordan man selv kan ”hacke” kroppens fede og sjove hormoner og transmittere, som er forløbere for, at sindet er let og godt ladet med mod. Vi arbejder også med at forstå, hvorfor det er vigtigt at holde kroppens energi stabil i løbet af dagen, og hvordan.

MOD til…

Alt sammen med det overordnede formål at der skal være energi og MOD til at indgå i de vigtige fællesskaber, som har afgørende betydning for at kunne holde den sunde mentale balance i livet; så man det meste af tiden føler sig
GREAT, sej og ovenpå.
Jeg kombinerer ofte, når det giver mening, mine terapeutiske sessioner med øreakupunktur, som støtter det vi gør i terapien og bevægelsen. Du kan læse mere om øreakupunktur formen jeg anvender her NADA

Tilbuds junglen & hvad skal jeg vælge

Der findes mange gode tilbud til unge. Det kan være en jungle at finde vej – og turde vælge som forældre. Jeg tilbyder altid en uforpligtende forudgående samtale inden et terapeutisk forløb indledes.
Det er ikke altid, at det er et helt forløb der er behov for. Det afhænger af hvad udfordringen er. Jeg tilbyder også enkelt sessioner til fx akut stress release og uro. Her får din teenager nogle gode ”go-to” øvelser med sig, til når Amygdala er gået i alarm og hele systemet kører op. Har jeg ikke lige det du leder efter på min pris- og pakkeliste er du velkommen til at kontakte mig alligevel. Så finder vi en løsning og plan som passer til din teenager.
Du kan læse andre forældres oplevelser her – Kunderne siger.

Teen tænker du nogensinde over, at sundhed ikke kun handler om hvorvidt du spiser sundt og træner, men faktisk også er et mentalt aspekt – altså at man også er sund oveni ”bøtten”?
At man det meste af tiden føler sig glad og sej, og at man har gode venner og fællesskaber!
Fællesskab – altså det at indgå i relation med andre mennesker i givne rammer; fx når du går i skole, når du går på uddannelse, på arbejde og når du er derhjemme.

Urinstinkter, nytteværdi og mental sundhed

I vores dybeste grundinstinkt er vi indstillet til at være en del af en flok, og til at have en nytteværdi for flokken. Lidt ligesom ulve. Hvis vores nervesystem, krop og hjerne ikke påvirkes af andre mennesker, modtager input udefra og at vi selv giver noget ud til andre, så ryger vores mentale og psykiske sundhed nemt ud på et sidespor. Vi mister oplevelsen af at have tilhørsforhold og en nytteværdi.

Akavet, Ensom & Isoleret

Det kan opleves som at man er lidt ensom, bliver akavet når der er andre mennesker – især jævnaldrende. Måske får man lidt tendens til angst, og isolerer sig lidt. Det bliver nemmere at sidde hjemme og game bag en skærm, end at komme ud blandt andre.
Indeni vil kroppen begynde at producere transmitterstoffer, kroppens små sendebude, som gør os energiflade, tristere, mere sortseere. Jeg kalder disse transmittere ”de lede”. Vi vil få sværere og sværere ved at overkomme selv små dagligdagsting. Herfra bliver det endnu sværere at se sig ud af at komme ud blandt andre mennesker og være del af forskellige fællesskaber. Vi taber så at sige lidt af vores evne og mod på at være sociale.

Sej, Cool & Totalt Outstanding

Worst case vil vi kunne begynde at opleve os selv som ikke gode nok, og måske miste lidt mod på hverdagen og fremtiden. Dette kan udvikle sig til angst og stress.
Modsat kræver det ikke ret meget indsats, at få kroppen til at lave transmitter stoffer ”de fede”, som får os til at føle os seje, cool og fyldt med energi – men det kræver MOD.

Under terapierne fordyber vi os i måder at komme i kontakt med andre, hvordan man får positiv opmærksomhed, og hvordan man tiltrækker knap så positiv opmærksomhed. Og på hvordan de to forskellige typer af opmærksomhed påvirker de vigtige transmitterstoffer i kroppen.

Forventninger & Krav i Balance

Nogle mennesker har svært ved at balancere mellem forventninger fra omverdenen og deres egne behov og grænser. Både på den ene og den anden måde.
Man kan hænge for meget fast i at forsøge at leve op til, hvad man tror (og måske frygter) – omverdenen forventer. Altså presse sig selv alt for hårdt.

Eller kroppen og sindet kan skærme sig ved at udvikle stress og angst, og således forsøge at isolere sig fra forventnings-frygten.

For meget og for lidt

Nogle kan hænge for meget fast modsat; altså være for meget styret af egne behov og lystimpulser. Herved kan der opstå problemer med at indgå i de forskellige små kulturer og sociale miljøer man er del af.
Der skal altså gerne være balance mellem at kunne møde omverdenens forventninger og krav, samtidig med at man er i stand til at mærke sine egne behov og grænser. At kunne holde sig selv med som en vigtig del af ligningen, når man indgår i fællesskaber med andre og møder omverdenen.

Er du nysgerrig på at høre mere om mit arbejde med – og tilgang til teenagere, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak. Klik her Kontakt.

Scroll to Top