Yoga i Vejle – sådan modvirker du stress

Det er populært med Yoga i Vejle som aldrig før, og det er der mange gode grunde til. 

Yogamåtterne har for længst gjort deres indtog. Det er både i de danske stuer, som i de fleste fitnesscentre. Som seneste skud på stammen skyder interessen for senioryoga i disse år. Det er godt for bevægeligheden i spændte muskler og i alle de korte fibre.

Yoga stammer fra Indien

Den ældgamle praksis fra Indien kan spores 5.000 år tilbage. Og imens den i tidernes morgen kun interesserede en lille håndfuld. Men både øvelserne og filosofien bag yogaen spredt sig ud over hele den vestlige verden.

Oldtidens indere havde formegentlig ikke i tankerne, da de skabte yogaen, at den skulle være højpandet. Fordelen ved de mange moderne yogaformer er, at du kan få dig et godt og befriende grin

Til mange yogaklasser vil du blive udfordret til at prøve en masse besynderlige stillinger. det vil udfordre din balance, din koordinationsevne og måske dit mod. Måske falder du, eller du bumper ind i din sidemand. De fleste dygtige yogalærerer er ikke for fine til at joke lidt undervejs i timen.


Yoga er vanedannende

Yoga er stærkt vanedannende, da du både bliver glad i låget og får det meget bedre i kroppenHverken den type stillinger eller en eventuel humoristisk yogalærer er vigtige i nogen spirituel henseende, men det er supersjovt og stærkt vanedannende at slippe kontrollen.

Kan man nøjes med at dyrke yoga? eller skal man dyrke anden fysisk træning ved evt. personlig træner for at få evt. vægttab?
Kan det være farligt at dyrke yoga? Kan man dyrke yogaøvelser med fysiske skader? Der er mange der stiller sig selv disse spørgsmål. Overvejer, du om yoga er noget for dig, -er jeg for gammel? Du kan i de fleste fitness centre i Vejle få en gratis prøvetime.

Yoga er det perfekte træningssystem, fordi du får trænet hele kroppen. I både mere statiske yogaformer som Hatha, hvor du arbejder længe i en stilling ad gangen. Mere dynamiske yogaformer som vinyasa eller ashtanga, hvor stillingerne kædes sammen. Du bevæger dig her med åndedrættet, bærer du din egen kropsvægt. Du vil derfor styrke dine ben, dine balder, kernemusklerne, taljen, skuldre og arme. Også små muskler, du aldrig får fat i ved løb eller spinning kommer på arbejde i yoga. 


Er yoga sundt?

Du kan dyrke mange former for fitness og yoga i Vejle. Som hovedregel er er alt motion sundt. Men yoga har den bonus, at du kan blive bedre til at træffe sunde valg. Den øgede kropsbevidsthed hjælper dig til at høre kroppens signaler. Du vil i højere grad mærke, hvad kroppen har brug for, og hvad den ikke bryder sig om. 

Alene det, at man fokuserer på åndedrættet, er med til at man falder dejligt til ro. Næsten alle former vil derfor virke beroligende, så hvis du oplever, at dit liv kører lidt for stærkt, kunne det være en god ide at prøve yoga. Både med forskellige yogastillinger og forskellige åndedrætsteknikker kan du regulere nervessystemet, så du helt automatisk får mere ro og mindre stress.

Hvis du med yoga vil jagte den indre ro, kan det blive et projekt i sig selv, og så risikerer det at virke mod hensigten. Så skru hellere lidt ned for forventningerne og lidt op for tålmodigheden.


Typer af yoga

Yin yoga

En passiv form, men kropsligt og mentalt styrkende. Der arbejdes med bindevævet og meridianbanerne. Der arbejdes også med at give slip, hvilket ofte fremkalder store følelser. Der frigives energi og løsnes op for blokeringer og spændinger, som giver dig en dejlig varme og velvære i kroppen. Man holder stillinger i op til 10 minutter ad gangen. Det påvirker en stor kropslig og mental frihed.

Hatha yoga

Denne form for Yoga er meget grundlæggende for langt det fleste yogastillinger. Hatha er sanskrit og betyder »sol« (ha) og måde (tha), altså yin/yang der forenes. En hatha time består for det meste af både kraftfulde og restorative stillinger. Det er klassisk yoga, men fortolkes meget forskelligt af lærerer verden over. Typisk laver man en stilling ad gangen og tager sig tid til at mærke den både under og efter. Ved foreksempel Ashtanga og Vinaysa er det typisk modsat, da stillingerne er sammensat i kortere og længere serier.

Hot yoga

Er en form der dyrkes i 40 graders varme. Kroppen bliver opvarmet, så du kan gå dybere i yogastillingerne. Det betyder at du hurtigere end normalt vil forbedre din smidighed. De er ofte udfordrende og starter udrensningsprocesserne, da varmen får dig til at svede meget. Nogle steder kan du også lave mere rolige øvelser i varmen. Husk altid at holde øje med væskebalancen, hvis du dyrker den her form for yoga.

Afspændings yoga

Denne yogaform er udelukkende til at afspænde dine muskler ved hjæp af ofte få stillinger. Yogaudstyr i form af tæpper og puder bruges stort set altid ved i form. Du kan forvente at gå rigtig dybt og det er en super god aften yoga time, da du er klar til din seng bagefter. Dit nervesystem falder til ro, og du kommer helt ned i gear.


Kan man dyrke yoga i Vejle?

Der er flere steder du kan dyrke yoga i Vejle, så brug tid på at finde dit sted. Hos Hallundbæk Fitness finder du mange populære former, som passer til forskellige aldersgrupper og tider på dagen.


Yoga øvelse

Lille skøn åndedræts øvelse her midt i ugen, til at få kroppen nedad…i zen.
Hver uge forkæler Karina vores gæster med små hjemmeøvelser eller små skriv om ugens tema for yogaen og dens indflydelse på kroppen og organerne i et lukket forum for yoga praksis her i huset . I denne uge fik yogierne denne øvelse af Susanne, som vi nu også deler med DIG…

Min favorit pranayama.
En af de Pranayamas (åndedrætsøvelser) jeg holder allermest af og jeg laver flere gange om ugen er Nadi Shodhana pranayama, en nem lille praksis der kun tager et par minutter – på dansk kaldes den vekselåndedrættet.
Den går ind og beroligere sindet og nervesystemet, løsner for spændinger og skaber en skøn lethed og balance i krop og sind. Hvis du laver den om morgenen får du en dejlig frisk start på dagen. Øvelsen forbedrer også din koncentration og din mentale klarhed.

Nadi betyder energikaneler og Shodhana er renselse, så helt konkret betyder det at rense og balancere energikanalerne. Når du laver øvelsen tilfører du lige meget ilt gennem højre og venstre side, og derved skaber du bedre balance mellem højre og venstre hjernehalvdel.
Vi laver den indimellem på yoga klasserne, men du får også lige en instruktion her, hvis du har lyst til at lave den derhjemme.

Hjemmeøvelse

  • Sæt dig behageligt på en stol eller på gulvet
  • Luk dine øjne og sid et øjeblik og følg/mærk dit naturlige åndedræt
  • Placer højrehånds pege- og langefinger i området mellem dine øjenbryn
  • Træk vejret ind gennem begge næsebor og ånd ud igen gennem begge næsebor
  • Luk nu blidt for højre næsebor med din tommeltot, ånd roligt ind gennem venstre næsebor
  • Luk nu blidt for venstre næsebor med din højre ringfinger, og åben for det højre næsebor og ånd ud
  • Ånd nu roligt ind gennem højre næsebor, luk for det, åbn for det venstre og ånd ud
  • Fortsæt åndedrætsøvelsen i et par minutter eller så længe du har lyst
  • Forsøg at gøre din udånding dobbelt så lang som din indånding – mærk hvordan roen breder sig

Namaste Louise Hallundbæk

Yogaside 1
Scroll to Top